Firma Euro Insol, aministratorul judiciar al Hidroelectrica, a denuntat săptămâna trecută actele adiționale la un contract de 71,5 milioane de euro încheiat între compania de stat cu Andritz Hydro din Austria pentru retehnologizarea hidrocentralei Gogoșu de pe Dunăre.
„Prin denunțarea actelor adiționale pentru retehnologizarea centralei Gogoșu, administratorul judiciar urmărește realizarea lucrărilor, la prețuri competitive, obținute prin licitatie publică deschisă cu participare internațională, după ce valoarea actualizată a contractului, împreună cu lucrările suplimentare preconizate pentru garantarea parametrilor energetici și de funcționare, a crescut de la 54,5 milioane de euro la 71,5 milioane euro, în baza unui artificiu de calcul contractual care nu ține cont de evoluția prețurilor la nivel mondial pentru astfel de servicii, care în ultimii 10 ani au scăzut, nu au crescut”, se spune într-un comunicat transmis de Hidroelectrica.
Potrivit Euro Insol, Andritz Hydro a obținut constant din 1997 contracte în valoare totallă de peste 900 milioane de euro cu încredințare directă din partea Hidroelectrica pentru retehnologizarea mai multor hidrocentrale.
Andritz Hydro face parte din grupul austriac Andritz, furnizor de tehnologie pentru unități de producție a electricității.
„Timp de 15 ani toate retehnologizările mari la Hidroelectrica s-au dat cu încredințare directă și aceluiași consortiu de firme Voith-Andritz. N-or fi singurii pe lumea asta pricepuți la retehnologizări. Să-i lăsăm și pe alții să se afirme”, a declarat, în comunicat, reprezentantul Euro Insol, Remus Borza.
Borza a adăugat că de acum înainte toate lucrările de retehnologizare ale Hidroelectrica vor fi atribuite prin licitații internaționale prin proceduri transparente și competitive.
Totodată, Euro Insol a reluat „de la zero”, în luna ianaurie, o licitație de 136 milioane de euro pentru retehnologizarea hidrocentralei Dimitrie Leonida (județul Neamț), potrivit lui Borza.
Hidroelectrica, companie controlată de stat prin Ministerul Economiei, a intrat în insolvență la jumătate anului 2012.
Compania operează 273 de hidrocentrale și stații de pompare care cumulează o putere instalată de aproape 6.500 MW, fiind unul dintre cei mai mari producători de electricitate din România.
Euro Insol anunța în decembrie 2012 că, în urma unor negocieri cu consorțiul Voith Hydro – Andritz Hydro, a obținut reducerea cu 20 milioane euro a sumei cu care cele două firme s-au înscris la masa credală.
Asocierea Voith-Andritz este cel mai mare creditor chirografar al Hidroelectrica.
Fondul de investiții Carlyle Europe deține 33,5% din capitalul grupului Andritz, potrivit datelor bursei din Viena. Printre acționarii Andritz se mai numără Certus (21,2%), Streubesitz (15,4%), UIAG (11,2%), GE Capital (6,9%), Deutsche Beteiligungs (6,9%).